Thursday 30 April 2015

Kiat Masak Sayur Supaya nutrisinya Tak Hilang

Kiat Masak Sayur Supaya nutrisinya Tak Hilang

Sayuran yakni salah satu makanan yg baik utk kesihatan. Oleh itu kita disarankan utk menkonsumsi tidak sedikit sayuran biar badan masih sihat. Sebelum dimakan rata-rata sayuran tersebut bakal dimasak apalagi dulu.
Tapi butuh Kamu tahu, trick dr rochelle skin expert masak yg salah nyatanya mampu mencipta nutrisi yg terkandung dalam sayuran bakal hilang. Akibatnya, badan tidak ingin mendapat nutrisi apa serta dari sayuran yg Kamu masak itu. Mesti bagaimanakah?
Supaya nutrisi dalam sayuran itu tak hilang, pasti Anda mesti tahu trick memasak yg benar. Pasalnya, nutrisi yg terkandung kepada sayur-sayuran itu boleh hilang lantaran melebihi lama terkena panas kala dimasak.
Berikut ada trick memasak sayur biar nutrisinya tak hilang:

1. Lobak & brokoli
Lobak & brokoli tak disyorkan buat dimakan mentah lantaran bakal susah dicerna badan. Anda boleh menumis atau mengukusnya apalagi dahulu sebelum dimakan. Potong-potong lobak & brokoli, dulu masak sekian banyak minit sahaja. Proses ini bakal meningkatkan kandungan carotenoid kepada lobak & brokoli yg bermanfaat buat mencegah kanser.

2. Sayur berdaun hijau
Supaya nutrisinya tak hilang, Anda boleh memasak sayur-sayuran berdaun hijau secara cuma tambah sedikit minyak dikala menumis & jangan sampai melebihi lama memanaskannya. Lemak sihat dari minyak mampu memudahkan badan menyerap lebih tidak sedikit nutrisi yg dihasilkan waktu sayuran hijau dipanaskan.

3. Bawang putih
Jangan Sampai segera memasak bawang putih yg baru dipotong-potong atau dicincang. Diamkan lalu bawang putih itu tatkala 15 minit. Berdasarkan hasil penelitian, membiarkan bawang putih terkena hawa tatkala sekian banyak minit nyatanya boleh mencetuskan tindak balas enzim yg menghasilkan sebatian pencegah kanser.

4. Teknik memotong
Biar nutrisinya tak enteng hilang, Anda sebaiknya memotong sayur-sayuran dalam potongan yg gede. Sayur yg dipotong besar-besar ini dapat mewujudkan kandungan nutrisinya tak serentak hilang dikala terkena panas ataupun air mendidih.

5. Kentang
Diwaktu boleh mengukus atau merebus kentang, sebaiknya masukkan serta dgn dgn kulitnya (janganlah dikupas). Lantaran kulit kentang ini bermanfaat buat mempertahankan kadar vitamin C diwaktu kentang dimasak. Helah ini serta sanggup mencipta kentang menjadi serentak matang.

Cuba utk tak membiasakan diri memasak sayur melebihi lama, lumayan sekian banyak minit sahaja. Memasak sayur dalam tempoh yg lama memang lah mampu bermanfaat utk mencipta tekstur masakan menjadi lebih lembut, tetapi aspek ini justru menciptakan nutrisi terhadap sayuran hilang.

No comments:

Post a Comment

Blog Archive